Suomelleni

”Kuullos pyhä vala, kallis Suomenmaa: sinuun koskea ei väkivalta saa.” Tästä viikon verran muistelemme sankareidemme urotöitä ja olemme ylpeitä itsenäisyydestämme. Hyvä niin. Olemme turhan vaatimattomia emmekä osaa harjoittaa positiivista patriotismia muuten kuin näin talvisodan muistopäivänä. Lisää näitä.

”Sua suojelemme, verin varjelemme. Ollos huoleton, poikas valveil’ on!” Meillä on kuitenkin täysi syy olla ylpeitä omista sankareistamme. Yksi heistä oli korpraali Tauno Savolainen. ”Lähettitehtävissä Kämäränkylän taisteluissa 25.8.41 palatessaan takaisin joukkueeseen joutui vihollispartion, 11 miestä, yllättämäksi. Syntyi tulitaistelu jossa korpr. Savolainen ampui tarkemmin, 2 vihollista kaatui ja loput 9 antautuivat vangiksi. Kun viholliset huomasivat että vastassa on vain yksi mies lähtivät he karkuun. Savolainen lähti rohkeasti perään ja otti heidät kaikki vangiksi.”

Mummoni aviomies oli Mannerheimin ristin ritari numero 24. Kaatui sodan viimeisinä päivinä mutta legenda elää. Hyvää talvisodan alun muistopäivää ja itsenäisyyspäivän odotusta.

3 kommenttia artikkeliin “Suomelleni”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Jani!
  Hieno aloitus viikolle.
  Näistä vuoden merkkipäivistä
  Itsenäisyyspäivä on minulle ehdoton ykkösjuhla.
  T. Riitta

 2. Hannu Kärpänen sanoo:

  Tervehdys!
  Minulla on perintönä saatu kirja Mannerheim-ristin Ritarit. olen lukenut kertomukset läpi. Kertasin nro 24:n juuri. Kun maataloutta eletään ja aikanaan satiin vakavien vaikeuksien tuki, artikla 141, maatalouden tueksi , niin minulle läheisin on ritari nro 141, sattuneesta syystä. Käy lukemassa. T Hannu

 3. Jani Jaatinen sanoo:

  Terve. Jep kirjasto on kunnossa täälläkin. Maanviljelijä Parikkalasta, huima kaveri eikä enää poikanen lähtiessään rintamalle! ”jäyhän suomalaisen sotilaan perikuva päämääränään perheensä, vaimo ja kuusi lasta.” Mitä sukua sinulle?

  Jani

Jätä kommentti

css.php